Judeţul Sibiu a fost din păcate foarte serios afectat de al doilea val al pandemiei, înregistrând cumulat peste 10.500 de cazuri. În aceste condiţii, preocuparea noastră majoră a fost şi este creşterea capacităţii celor trei spitale din subordinea Consiliului judeţean de a primi şi îngriji bolnavii care necesită internare, creşterea capacităţii ATI şi creşterea capacităţii de testare.

La începutul pandemiei, în Spitalul Judeţean aveam disponibile, pentru pacienţii COVID, 38 de paturi în secţia Boli Infecţioase. În vară am ajuns la 50 de paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie şi 101 de paturi la Spitalul Judeţean. Astăzi avem 197 de paturi la Spitalul Judeţean, 60 de paturi la Pneumoftiziologie, iar Spitalul de Psihiatrie a organizat o secţie specială pentru care a alocat 23 de paturi pentru bolnavii cu afecţiuni psihiatrice.

Astăzi sunt disponibile în Spitalul judeţean 12 paturi ATI dedicate pacienţilor COVID, complet dotate, iar după punerea în funcţiune a noi staţii de oxigen vom creşte treptat capacitatea cu încă 22 de paturi ATI.

În judeţ mai sunt disponibile paturi dedicate Covid, inclusiv paturi ATI, în Spitalul Militar, Spitalul CFR, în spitalele din Mediaş, Cisnădie şi Agnita.

Ne-am preocupat continuu de creşterea cantităţii şi calităţii oxigenului, folosind în acest sens toate resursele disponibile. În cursul nopţii trecute a sosit la Spitalul judeţean şi este în curs de instalare o nouă staţie de oxigen care va asigura un plus de 29 mc/h.

Mâine va avea loc o şedinţă de îndată a CJ, pe care am convocat-o pentru a da Spitalului judeţean cadrul legal şi financiar pentru a achiziţiona urgent încă o staţie de oxigen şi echipamentele medicale necesare, a căror valoare va fi de aproximativ 2.500.000 lei.

Putem realiza astăzi maxim 650 de teste la Spitalul judeţean folosind cele 3 aparate PCR existente. Capacitatea de testare a acestora va putea fi crescută semnificativ după ce pe piaţa europeană vor redeveni disponibile consumabilele care permit procesarea automată a probelor. Sumele necesare pentru aceste consumabile sunt disponibile şi achiziţia va fi făcută imediat ce ele reapar pe piaţa europeană.

Fiecare viaţă este importantă!

Ne străduim cu toţii să asigurăm în spitale cât mai multe locuri dedicate Covid, aparatură medicală şi mai ales medici şi personal medical.

Bătălia cu virusul nu se câştigă însă în spitale. Aici doar facem maximul posibil pentru a salva viaţa cât mai multor bolnavi. Răspândirea exponenţială a virusului, dacă va continua, va face ca întreg sistemul medical să fie copleşit.

Bătălia cu virusul o vom câştiga pe stradă, la serviciu sau în casele fiecăruia, contribuind la scăderea numărului de infectări zilnice.

Împreună, putem face asta! a declarat Daniela Cîmpean,
Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu

 

Publică un comentariu

Comentariu