Alegerea sursei de incalzire a locuintei este o etapa foarte importanta, ce necesita timp de documentare, pareri si sfaturi, pentru ca tu sa te bucuri de cel mai bun confort termic.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta doua variante de surse de incalzire a locuintei, alternative la seminee lemne, ce folosesc ca si combustibil tot lemnul.

Iti vom prezenta, termosemineul si centrala pe lemne, ce avantaje si dezavantaje prezinta ambele tipuri de sursa de incalzire. Sigur, in prezent pe piata se regasesc multe variante de incalzire a locuintei, si toate isi au rolul lor pentru a fi folosite in contextul pentru care au fost concepute si proiectate.

Asadar, atat termosemineele cat si centralele pe lemne functioneaza pe aceleasi principii, avand mici diferente, insa ambele sunt concepute pentru a incalzi intreaga locuinta. Atat prin incalzirea apei din calorifere cat si pe cea din pardosea – ambele functionand ca si o centrala termica, si pot fi racordate si apa menajera pentru a produce apa calda.

Principalele avantaje si dezavantaje ale ambelor surse de incalzire:

DESIGNUL

In general aspectul produselor pe care le achizitionam pentru designul interior al locuintei este foarte important, astfel termosemineul are un mare plus, deoarece comparativ cu centrala pe lemne, acesta are si functie decorativa. Astfel, pe langa functia de centrala, ai si semineu, creandu-ti iarna o imagine si o ambianta de poveste, admirand jocul focului si ascultand trosentul lemnului in semineu.

AMPLASAREA

Deoarece termosemineul are si functie decorativa, acesta poate fi amplasat oriunde la vedere in locuinta, precum: living, birou, dormitor, hol sau sufragerie. Insa la centrala pe lemne este necesara o incapere separata, mai exact o camera tehnica. Care de cele mai multe ori trebuie prevazuta inca din faza de proiect, pentru a nu fi un obstacol in a transforma un astfel de spatiu ulterior constructiei locuintei, ce ar fi o problema mai mare decat intrebarea care e pluralul la semineu?

Termosemineul poate fi alegerea ideala pentru o casa de vacanta sau cabana, dar pentru o locuinta unde stai zi de zi, alegerea dispozitivului de incalzire trebuie documentata foarte bine!

CONFORTUL

In zilele noastre confortul reprezinta una dintre cele mai importante aspecte, dupa care tanjim si ne-o dorim, pentru a ne usura viata. Astfel, la aceasta categorie centrala pe lemne este cea care ofera o mai mare comoditate, nefiind necesara alimentarea cu lemn in interiorul casei, evitand deranjul si mizeria. De aceea, atunci cand se opteaza pentru un termosemineu, trebuie avut in vedere sa fie amplasat langa o usa exterioara, iar lemnele stivuite depozitate cat mai aproape – pentru un confort mai ridicat, si o alimentare mai simpla!

PUTEREA

La aceasta categorie, termosemineele sunt cele limitate ca putere, oferind un maxim de 35kw – o incalzire a unui spatiu de aproximativ 300 metri cu o inaltime a camerelor de 2,5-2,8 m, daca spatiul este bine izolat si are cat mai putine pierderi de caldura. Insa centralele pe lemne pot ajunge, in regim clasic si pana la 100kw, iar in regim industrial depasind aceasta valoare – fiind ideale pentru incalzirea spatiilor de tip pensiuni, hoteluri, etc.

PIERDERILE DE CALDURA

Ambele surse de incalzire sunt amplasate in spatii diferite, astfel termosemineul este cel care are un mare avantaj, intrucat in cazul acestuia nu exista pierderi de caldura, pentru ca toata caldura degajata se elibereaza prin intermediul grilelor de aerisire sau prin sticla – ramane caldura in locuinta/camera unde este amplasat. In schimb, la centrala pe lemne, surplusul de caldura este pierdut in camera tehnica, fara sa poate fi fructificat pentru incalzirea locuintei.

Desi cazanele pe lemne au un transfer mai bun in apa, si pierderi mai mici in incaperea unde este amplasata, termosemineul castiga tot surplusul de caldura pentru locuinta.

PRETUL

Pretul pentru punerea in functiune a unui termosemineu sau a unei centrale pe lemne nu difera, deoarece ambele au nevoie de cam aceleasi elemente si piese de instalatie. Dar haideti sa vedem de ce diferentele de pret nu difera. Termosemineul are costuri suplimentare pentru imbracarea si finisarea lui, dar costuri suplimentare are si centrala pe lemne pentru proiectarea si construirea unei camera tehnice, plus un spatiu special alocat – astfel observam ca se creeaza un echilibru intre costurile celor doua variante.

Daca alegi sa montezi un focar semineu norvegian clasic (pentru design) trebuie luat in calcul faptul ca costurile se dubleaza – oferindu-ti pe langa partea estetica si functia de centrala, fiind un avantaj enorm, si astfel economisesti bani si spatiu.

ALIMENTAREA

Termosemineul deoarece nu are o incinta la fel de voluminoasa ca si centrala pe lemne, alimentarea se face mai des, si lemnele trebuie taiate la dimensiuni mai mici. Acesta lucru este un dezavantaj, insa daca iti doresti sa te bucuri si confortul si de imaginea focului in livingul tau, iti oferim doua solutii.

Prima solutie este echiparea termosemineului cu un puffer de acumulare, ce functioneaza asemeni unei baterii ce acumuleaza energie in timpul zilei, si o degaja sub forma de caldura pe timpul noptii, oferindu-ti caldura si confortul de care ai nevoie, fara a mai fi nevoie de realimentarea cu lemne.

A doua solutie este instalarea termosemineului in paralel cu o alta sursa automatizata de incalzire – peleti, gaz, electric, etc – care poate sa porneasca atunci cand nu e cineva disponibil sa alimenteze termosemineul.

TIMPUL de PORNIRE

Daca alegi un termosemineu, te vei bucura de caldura imediat dupa aprinderea focului in incinta, si astfel incaperea in care este amplasat se va incalzii rapid, comparativ cu centrala pe lemne. Asadar, centrala pe lemne necesita un interval de timp este mult mai mare, pentru ca circuitul acestuia trebuie sa se produca integral.

In final, termosemineul poate fi alegerea ideala pentru o sursa de caldura pentru propietarii de de cabane sau case de vacanta, unde se locuieste in anumite perioade pentru timpi scurti, insa ofera caldura imediata!

COMBUSTIBILUL FOLOSIT

In ceea ce priveste combustibilul, ambele variante folosesc acelasi tip de combustibil, aceleasi tipuri de cos de fum centrala si trebuie alimentate cu lemn uscate cu o umiditate sub 20%, esenta tare, sub forma de bustean. Astfel, pentru un randament maxim, trebuie folosite cele mai bune pentru foc! Daca aceasta regula nu se respecta, dispozitivul de incalzire nu va dat randamentul dorit, si in timp pot aparea probleme de functionalitate sau necesitatea de a schimba anumite componente.

Asadar evitati folosirea rasinoase, deseuri lemnoase, bucati de pal melaminat, etc – folosind doar lemne uscat de esenta tare!

De asemenea, trebuie stiut ca atat un termosemineu cat si o centrala pe lemne, sunt de diferite nivele de calitate, randament, durabilitate si diferite valori de eficienta, insa nu exista diferente majoare, intrucat tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani.

Daca iti doresti o sursa de incalzire pe lemne, trebuie sa ai in vedere toate variantele, avantajele si dezavantajele, alegand cea mai buna sursa de incalzire pentru tine si familia ta, bucurandu-te de confortul termic dorit. De asemenea, daca vrei sa afli de ce se afuma sticla semineului, cum se intretine un dispozitiv termic sau de ce miroase semineul, te invitam sa accesezi site-ul pefoc.ro!

Publică un comentariu

Comentariu