Despre terapia Bowen nu se știu foarte multe lucruri, pentru că este o formă de vindecare alternativă. Este cunoscută ca fiind cea mai puternică metodă de însănătoșire și funcționează nu doar la oameni, ci și la animale.

O sibiancă a înțeles că poate ajuta oamenii într-un mod revoluționar și că, prin activarea „doctorului intern”, organismul își poate recăpăta singur capacitatea de a se vindeca. Medeea Munteanu are 20 de ani și studiază jurnalismul la Sibiu. A început să „trateze” oamenii încă din timpul cursurilor la „The Bowen Therapy Academy of Australia” din Cluj, în urmă cu doi ani. De atunci, zeci de copii și adulți au fost vindecați de ea.
„Prima oară când am făcut Bowen mi-am dat seama că e mai greu decât pare. Știind în ce constă mi-am imaginat că e foarte simplu, însă ai nevoie de multă dedicare și atenție pentru ca ceea ce faci să fie corect lucrat. Am mers prima oară, deși nu terminasem cursurile, să fac Bowen unei familii întregi, iar acolo am avut oameni de toate vârstele. O fată de 16 ani avea mari dureri de cap, o femeie de aproximativ 30 de ani prezenta mai multe probleme, printre care picioare foarte umflate. Mama acesteia avea și ea o problemă delicată, nu se putea ridica din pat, nu putea merge din cauza obezității, iar bunica avusese un accident vascular în 2003”, povestește Medeea despre prima oară când a aplicat terapia.

Cum lucrează tehnica Bowen
Terapia Bowen este o metodă relativ recentă, pe care, însă, tot mai mulți români sunt curioși să o încerce. Tehnica este simplă: constă în aplicarea unor mișcări direct pe corpul pacientului, în anumite zone, cu degetele ori cu întreaga palmă. În acel moment, încep să se transmită anumite mesaje către creier, acesta începând să scaneze întreg organismul.

„Realizezi că Bowen funcționează atunci când, ca pacient, începi să simți furnicături ori pulsații în anumite zone ale corpului. În acel moment, creierul transmite niște semnale, potrivit cărora îți dai seama că în locul respectiv ai o problemă. Însă mulți nu simt nimic în timpul terapiei, dar asta nu înseamnă că Bowen-ul e în zadar, fiindcă terapia funcționează oricum. Corpul începe să reacționeze și să lucreze singur chiar de la prima ședință. Apoi, cam la 7 zile, trebuie făcută următoarea ședință”, spune Medeea.
Ceea ce este și mai interesant este faptul că, deși pare a fi o tehnică de masaj, în timpul practicării Bowen, nu este nevoie ca pacientul să își dea hainele jos. Nici măcar nu e nevoie de cremă sau uleiuri.

Astm, epilepsie, depresie, hiperactivitatea la copii – Cum scapi de ele cu Bowen
Medeea spune că cei mai mulți pacienți ai ei sunt copii. Ai zice că e greu să lucrezi cu ei, că sunt speriați atunci când un străin vrea să se apropie, însă în cazul tinerei sibience nu e deloc așa.
„De cele mai multe ori, în timpul terapiei copiii se joacă. E mai greu să îi pui să stea 30-40 de minute întinși, fără să zică ceva. Însă în momentul în care încep să ating anumite zone ale corpului, ceva se schimbă, se opresc din ce fac și respiră profund. E ca și cum organismul lor știe înaintea lor că ceea ce fac e spre binele lor”, povestește Medeea.
Mămicile apelează adesea la Bowen pentru probeme cum ar fi constipație și diaree la micuți ori hiperactivitate.
În ceea ce privește adulții, aceștia se orientează către Bowen cam în ultimul moment, fiind ultima variantă.
„Vin cu dureri de spate, dureri articulare, probleme de respirație sau anxietate. Însă ajung la mine abia după ce au încercat toate metodele posibile. Mulți nu au încredere în Bowen, de asta durează mult până să ajung eu la ei. După primele ședințe însă, totul se schimbă”, spune Medeea.
Potrivit tinerei, adulții ajung să se relaxeze atât de mult în timpul tehnicii, încât adorm. În tot acest proces contează și respirația, astfel că, cu cât respirăm mai profund, cu atât ne relaxăm mai tare. Fiind o metodă neinvazivă, partea cea mai importantă este că nu intervin în discuție contraindicațiile.

Terapia Bowen la animale
Bowen e o tehnică unică de reechilibrare neuromusculară. Ea lucrează îndeosebi prin sistemul nervos, atât asupra celui osos, cât și la nivel muscular. În străinătate se fac mult mai multe cursuri speciale pentru tratarea animalelor și se pare că ele reacționează imediat, se liniștesc și le cuprinde starea de bine, în timpul terapiei. Aplicată corect, tehnica dă rezultatele așteptate în scurt timp.

Vârsta, tatuajele și pierce-urile – un impediment
Medeea Munteanu are 20 de ani, câteva tatuaje și pierce-uri. La prima vedere, oamenii au tendința să o judece, să o critice și să o desconsidere. Deși unele vorbe sunt destul de reci, iar privirile celor pe care ea vrea să îi ajute atât de mult sunt pe măsură, nu se dă bătută.
„Când intru în casele oamenilor, ei încep să mă privească ciudat și mă simt cumva desconsiderată, parcă îi aud zicând <<ce știe să facă copila asta?>>. Nu cred că e atât de important că am tatuaje, că am pierce-uri ori că am doar 20 de ani. Atât timp cât mă țin de treabă și reușesc să îmi ajut pacienții cu Bowen, nu cred că mai contează altceva”, spune Medeea.

În orice altă țară occidentală, totuși, nu se întâmplă astfel de lucruri. Atunci când ești bun în ceea ce faci, când te dedici și faci totul cu dragoste și bucurie, nu mai e important felul în care arăți.
Medeea Munteanu poate fi găsită în mediul online, pe pagina ei de facebook.

Primește titlurile instant

SURSA: Puterile vindecătoare ale terapiei Bowen – O tânără sibiancă face minuni cu adulți, copii și căței – Ora de Sibiu