Ora de Mediaș
Știri în direct

Poveste de dragoste cu dizabilități la Dumbrăveni

Doi tineri de la Centrul de Recuperare și Reabilitare dumbrăveni au dovedit că dragostea poate învinge orice dizabilitate. S-au căsătorit după ce și-au dat seama că împreună pot trece mai ușor peste greutăți și după ce ea l-a cucerit pe el cu dorința de a răzbate. Nicolae și Dorina sunt acum familia Hămbășan. 

S-au cunsocut în Centru
Nicolae Hămbășan are 38 de ani. Din anul 2009 locuiește în centrele speciale din județul Sibiu pentru persoanele cu dizabilități. A fost la Dumbrăveni, după care s-a mutat la Cisnădie pentru a fi mai aproape de Liceul Independența, unde și-a terminat studiile. Acum doi ani s-a mutat din nou la Dumbrăveni și acesta se pare că a fost norocul lui. ”Eu sufăr de distrofie musculară progresivă Duchhen. Dar am fost mereu optimist și mi-am dorit să mă integrez. Am terminat liceul și am lucrat pentru mai multe fundații și ONG-uri. Când m-am întors la Dumbrăveni am cunoscut-o pe Dorina. Amândoi suntem persoane cu dizabilități, ea are dizabilitate mentală gradul 2 cu discernământ. Ne-am împrietenit, apoi am decis să ne căsătorim”, povestește Nicolae.

Perseverența miresei
Nicolae spune că în primul rând la Dorina admiră perseverența de care dă dovadă. ”Persoanele cu dizabilități nu sunt atât de comunicative, pentru că nu sunt scoase în societate, nu sunt integrate. Dorina exact pentru asta luptă. Pentru a se integra și pentru a fi privită ca oricare altă persoană. Luptă pentru asta, iar acest lucru admir cel mai mult la ea. Amândoi ne dorim să ne integrăm și pentru asta ne zbatem zi e zi”, spune Nicolae.

Mirele povestește cum viața Dorinei a fost una extrem de grea până la 21 de ani. ”Eu am ales în 2009 să mă mut de acasă din cauza unor discuții în familie. Ea însă a ajuns în centru după ce vecinii au sesizat autoritățile. Din cauza dizabilității ea a fost abuzată atât psihic cât și fizic de cei din familie. După anchetă a fost luată de acolo. Noi vrem acum să ne construim o viață împreună, să fim fericiți amândoi. Ne avem unul pe altul și asta e important”, spune Nicolae.

Nașii celor doi sunt prieteni cu însurățeii. ”Cu nașul mă cunosc din copilărie. Am fost vecini în Terezian și prieteni. De-a lungul timpului am ținut legătura cu el. Este omul care m-a susținut mereu din toate punctele de vedere. Și acum, împreună cu nașa, soția lui, ne sunt alături și ne ajută mereu. Le suntem foarte recunoscători”, povestește Nicolae.

Cei doi au avut parte de o nuntă specială, așa cum și-au dorit-o. La ceremonie a venit și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. ”De câte ori am avut probleme în instituție doamna președinte a fost foarte promtă. S-au făcut verificări și s-au lmurit lucrurile. Este o persoană care mi-a arătat că se luptă pentru persoanele cu dizabilități și își dorește să ajute. De aceea am invitat-o, dar nu mă gândeam că o să vină. A fost o surpriză foarte plăcută. Apoi, la petrecere a fost excelent. Le mulțumim celor care ne-au oferit lucruri sau servicii fără a cere un ban. Au contribuit astfel la un moment extrem de fericit pentru noi”, spune Nicolae.

O viață împreună
Nicolae spune că în curând va depune actele la Primăria Cisnădie pentru a obține o locuință socială. ”Vrem să ne mutăm din instituție, să nu mai depindem de stat. Suntem capabili să ne descurcăm singuri. Eu pot lucra pe calculator, am mai lucrat la fundații. Iar soția mea poate face munci ușoare. De exemplu, ar fi bucuroasă și dacă ar face curățenie într-o scară de bloc. E important pentru ea să lucreze, să aibă un venit și să ia contact cu lumea. Sunt optimist că va fi bine”, spune Nicolae.

Povestea lui Nicolae și a Dorinei nu arată altceva decât că dragostea poate învinge orice dizabilitate, de orice fel și că dragostea e pentru oricine și toată lumea. Viața e alcătuită din sentimente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

  1. Loading...
  2. Bian Nicolae spune

    Acolo unde este dragoste, acolo este și Dumnezeu, iar unde este Dumnezeu este iubire.