Primăria din Târnava este acuzată din nou de cetățeni că aruncă deșeurile la întâmplare. Un cititor Ora de Mediaș a semnalat faptul că angajații comunei împrăștie gunoaiele pe drumurile comunale pentru a astupa gropile. Edilul Norbert Pleiner răspunde acuzațiilor și spune că sunt „mincinoase”.

Doi cititori au semnalat, în ultima săptămână, că pe raza localității Târnava se aruncă deșeuri de către angajații primăriei. Aceștia spun că se adună gunoaiele și molozul din localitate cu ajutorul utilajelor, după care se împrăștie pe drumurile publice, pentru a se astupa gropile, dar și pe câmpuri. În plus, din cauza materialelor care se împrăștie, fermierii care au terenuri în zona respectivă acuză că și-au distrus anvelopele vehiculelor, fiind nevoiți să treacă peste ele. 

CITEȘTE ȘI ACUZAȚIILE ALTUI LOCUITOR DIN TÂRNAVA

„Și eu sunt locuitor al comunei Târnava și doresc să mi se păstreze anonimatul. Am înregistrări și imagini mai vechi cu primăria care face același lucru, aruncă gunoaie pe câmp, și este un obicei! Au fost aruncate sticle și mult moloz de către primărie și le-au împrăștiat pe drumurile comunale. Din acest motiv au fost distruse anvelope de mii de euro. Practic, primăria astupă gropile cu gunoi, spunând că rezolvă problema drumurilor”, a reclamat cititorul.

Cititorul a declarat, în urma dreptului la replică transmis de primarul localității, că simte că locuitorii sunt călcați în picioare. „Când am văzut răspunsul primăriei de pe Facebook pur și simplu am simțit că cetățenii sunt călcați în picioare și făcuți mincinoși public!”, spune acesta.

VEZI AICI DREPTUL LA REPLICĂ AL PRIMĂRIEI TÂRNAVA

Primarul explică – „Sunt deșeuri aruncate la întâmplare”

În urma acuzațiilor cititorului, Ora de Mediaș a luat legătura cu primarul comunei Târnava pentru a explica situația. Acesta spune că materialele de construcții și deșeurile sunt aruncat de cetățeni, la întâmplare, pe marginea drumului, iar Primăria curăță periodic zonele afectate.

„În pozele atașate reclamației se vede foarte clar că sunt deșeuri din materiale de construcții și deșeuri menajere aruncate la întâmplare pe marginea drumului. Precizăm încă o dată faptul că unii cetățeni a comunei noastre aruncă aceste tipuri de deșeuri la întâmplare și Primăria curăță dupa ei periodic. Cu această problemă din păcate se confruntă administrațiile din toată țara și nu se întâmplă doar în comuna noastră. Din imaginile primite nu rezultă că Primăria a dus aceste deșeuri, este o acuzație mincinoasă”, a declarat primarul Norbert Pleiner.

Edilul a dat detalii referitor la acuzațiile cititorului, potrivit căruia primăria împrăștie deșeuri în gropile de pe drumurile publice pentru a le astupa. „Primăria Comunei Târnava achiziționează beton și materiale de construcții concasate pentru drumurile de hotar pentru a astupa gropile uriașe produse de utilajele agricole care circulă pe aceste drumuri și în sezonul ploios, distrugându-le astfel. Materialele pe care le folosește Primăria pentru a repara aceste drumuri sunt dispersate și tasate imediat în gropi și nu depozitate pe marginea drumului ca în fotografiile atașate”, a spus primarul.

ABA Mureș atenționează administrațiile publice privind gestionarea deșeurilor

În urma reclamațiilor făcute de cetățenii comunei Târnava, s-au sesizat și reprezentanții Administrației Bazinală de Apă (ABA) Mureș, care spun că, deși gunoaiele respective nu au fost aruncate pe malurile apelor, vor să atenționeze administrațiile publice locale privind gestionarea deșeurilor.

„În ultima perioadă s-a constatat prezenţa în cursurile de apă, în jurul lacurilor de acumulare şi în zonele de protecţie a acestora, a deşeurilor menajere, vegetale, agricole, forestiere şi chiar industriale. Au apărut cantităţi masive de ambalaje de hârtie, PET (polietilen tereftalat), aluminiu, deşeuri agricole şi forestiere, mase plastice şi chiar obiecte de uz casnic care din comoditate sau inconştienţă ajung de cele mai multe ori în cursurile de apă sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale. Aceasta este o poluare mai puţin sesizabilă, dar de regulă acolo unde se aruncă aceste ambalaje se găsesc și deşeuri menajere care dau un aspect dezolant zonei şi prin fermentare emană mirosuri insuportabile”, au explicat reprezentanții ABA Mureș într-un comuicat de presă.

Aceștia spun că responsabilitatea pentru păstrarea curățeniei și igienizarea cursurilor de apă și a malurilor acestora, revine administrațiilor publice locale care au sarcini și atribuții în acest sens, și care sunt cuprinse în Ordonanța Guvernului României nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, aprobată prin Legea nr. 515 din 12 iulie 2002.

Publică un comentariu

Comentariu