“200 de medici specializați în ATI, radiologie, pneumologie, epidemiologie și boli infecțioase vor fi pregătiți și distribuiți în spitalele COVID în care este nevoie de personal, inclusiv în Sibiu. S-au deblocat 2.000 de posturi pentru cadre medicale care să lucreze în direcțiile de sănătate publică și în spitale și s-a luat decizia ca 10% din capacitatea ATI la nivel de țară să fie rezervată pentru cazuri COVID și 15% din rezerva de paturi pentru simptomatologii medii și ușoare, la nivel național, tot rezervată pentru COVID. În plus, medicii de familie primesc atribuții în lupta împotriva COVID, și vor avea bază legală de a trata cazurile asimptomatice sau ușoare. Părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii vor beneficia de zile libere plătite cu 75 la sută din salariu. De asemenea, spitalele din Sibiu vor primi de la Ministerul Fondurilor Europene 14,2 milioane de lei, pentru dotarea spitalelor cu aparatură medicală, echipamente și decontaminarea necesară pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID-19. Toate aceste măsuri, luate în ultima ședință de guvern, dar și înainte de aceasta, au menirea de a ajuta sistemul în această perioadă care ne pune la încercare și de a ușura viața românilor”, subliniază vicepremierul Raluca Turcan.
„Pacienții confirmați cu COVID, cu simptome ușoare sau medii vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie”
Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că în ultima ședință de Guvern s-au luat câteva decizii care au rolul de a lua din presiunea care apasă în aceste zile spitalele COVID din țară. ” 200 de medici care și-au luat specializările în urgență, ATI, radiologie, pneumologie, epidemiologie sau infecțioase vor fi angajați la spitalul Gerota și distribuiți acolo unde va fi nevoie de ei, iar când toată această situație se va încheia, își vor putea alege în ce spital să lucreze, conform specializării, fără concurs. Este o măsură pe care premierul a cerut să fie adoptată în următoarea ședință de guvern, tocmai pentru a aduce un ajutor rapid medicilor suprasolicitați deja în lupta cu coronavirusul. În ce privește degrevarea camerelor de gardă și a primirilor urgențe, de acum solicităm sprijinul medicilor de familie – ei vor fi cei care vor face o primă evaluare a pacienților lor în caz de simptome ușoare și vor decide dacă omul trebuie trimis la spital sau nu. De asemenea, pacienții confirmați cu COVID, cu simptome ușoare sau medii vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a anunțat Raluca Turcan.
Vicepremierul le-a transmis un mesaj de mulțumire medicilor și le-a cerut românilor să fie responsabili atât în măsurile de prevenție, cât și în relația cu personalul medical. ”Știm că sunt momente grele, știm că fiecare dintre noi luptă cu acest virus nenorocit, dar vă rog, pe dumneavoastră, pacienții, să luați legătura cu medicii, să respectați măsurile sanitare, să nu ascundeți simptomele și să nu vă puneți singuri diagnosticul. Iar pe dumneavoastră, medici, asistenți, personal medical, vă rugăm să rămâneți în contact cu autoritățile pentru a ne spune de ce aveți nevoie și vă mulțumim pentru cum faceți față acestei pandemii. Știm că faceți un efort imens. Vă dorim dumneavoastră și pacienților multă sănătate”, a mai spus Raluca Turcan.
Părinții copiilor care învață în sistem on-line își pot lua concediu
Unul din părinții copiilor care învață în școli aflate în scenariul galben sau roșu și sunt nevoiți să învețe de acasă pot beneficia de zile libere, iar statul îi va plăti 75% din salariu. ”S-a adoptat măsura prin care părinții care au copiii la școli care învață în scenariul galben sau roșu, să beneficieze de zile libere plătite cu 75 la sută din salariu, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut pe lună. ( 4.072 lei pe lună / 194 lei pe zi). Am luat această măsură pentru că vrem să venim în ajutorul părinților, să-și poată supraveghea copiii, să nu-i lase singuri acasă și să beneficieze de veniturile similare unui luni de muncă fără sincope. Este o situație specială, cu toții suntem nevoiți să ne adaptăm la cum ne schimbă viețile această pandemie, dar aș dori să vă asigur că ne preocupăm să luăm măsurile care ușurează aceste vremuri de multe ori ciudate și frustrante, în limitele posibilităților din buget”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.
Ca procedură – părintele va depune la angajator o cerere de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naștere a copilului și declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte prin care spune că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanței de urgență. Este de reținut că această măsură se aplică numai după ce s-au epuizat celelalte forme de lucru de acasă – telemuncă sau muncă la domiciliu.
Deblocarea de posturi în spitale, mai multe locuri în ATI pentru cazurile COVID-19
Bani pentru spitalele din Sibiu
Spitalul Clinic Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie și Direcția de Asistență Socială Sibiu vor primi prin Ministerul Fondurilor Europene 14,2 milioane de lei, pentru dotarea spitalelor cu aparatură medicală, echipamente și decontaminarea necesară pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID-19. ”Acești bani vor fi un sprijin real pentru spitalele sibiene pentru a oferi servicii medicale rapide și de calitate în această criză sanitară. Guvernul PNL a promis că va debloca proiectele europene și s-a ținut de cuvânt. Spitalele din întreaga țară beneficiază deja de sprijin european în lupta cu pandemia pentru a proteja populația în criza COVID”, a spus Raluca Turcan.
Proiectele sunt decontate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și pentru toată țara sunt fonduri disponibile în valoare totală de 350 milioane euro. Cele 14,2 milioane de euro sunt destinate pentru patru spitale din județ și pentru Direcția de Asistență Socială Sibiu. Cea mai mare parte, 35,9 milioane lei sunt destinați Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, spital suport pentru pacienți COVID-19 va primi 7,6 milioane lei. La Spitalul de Psihiatrie ,,Dr. Gheorghe Preda” Sibiu vor ajunge prin acest program 2,5 milioane lei, iar la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu – 22,4 milioane lei. Direcția de Asistență Socială Sibiu va primi un ajutor financiar de 443 mii lei.
Raluca Turcan: „Sănătatea sibienilor este o prioritate, din acest motiv aici se face o investiție de 500 de milioane de euro, într-un nou spital județean”
Vicepremierul Raluca Turcan spune că sănătatea sibienilor este o prioritate pentru liberali, însă atrage atenția că orice implicare a cazurilor medicale, a suferinței unor oameni în campania electorală nu face decât să descalifice întreaga clasă politică. ”Am vorbit de multe ori despre PSD și despre abilitatea toxică a acestui partid de a denatura realitatea. Am văzut că au fost în stare să sacrifice un întreg sistem de justiție pentru a scăpa un singur om. I-am văzut în stare să pună pe butuci economia națională pentru a mima grija față de români. Nu vreau să cred că există și alte partide în stare să calce pe cadavre pentru a-și promova imaginea și a mima preocuparea față de electorat. Sănătatea sibienilor este o prioritate, tocmai din acest motiv se face aici o investiție de 500 de milioane de euro, într-un nou spital clinic județean. Din acest motiv aici ajung bani pentru investiții în sistemul public de sănătate. Din acest motiv ne gândim la soluții pentru a gestiona cât mai bine această situație pandemică”, a spus liderul PNL Sibiu.