Având în vedere faptul că afecţiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă, pe parcursul trimestrelor I – III ale anului 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu va desfăşura acţiuni de verificare, conştientizare şi informare la angajatorii din judeţul Sibiu.

Acţiunile vor viza în special angajatorii şi lucrătorii din sectorul public şi privat care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală şi asistenţă socială, activităţi de transport şi curierat, coafură şi frizerie, activităţi în sectorul construcţiilor precum şi în domeniul industriei alimentare şi a băuturilor.

Obiectivele principale ale acţiunii sunt conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în special a celor care vizează prevenirea afecţiunilor musculo-scheletice, conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice, diseminarea informaţiilor legate de prevenirea expunerii lucrătorilor la acest tip de afecţiuni şi nu în ultimul rând controlul locurilor de muncă unde există riscul apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice.

Afecţiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecţiune a articulaţiilor sau a altor ţesuturi.

Manipularea maselor prin mişcări de aplecare şi răsucire, mişcări repetitive sau energice, poziţii incomode, statice, munca accelerată, şederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeaşi poziţie se numără printre cauzele mai des întâlnite de apariţie a afecţiunilor musculo-scheletice.

Acţiunea se înscrie în demersul comun al statelor membre ale Uniunii Europene de implementare a bunelor practici privind verificarea evaluării riscurilor din perspectiva prevenirii afecţiunilor musculo-scheletice. În acest sens, I.T.M. Sibiu va utiliza în cadrul verificărilor un instrument european de control (chestionar SLIC) în vederea identificării unor riscuri în mediul de muncă, în special al celor legate de expunerea lucrătorilor la afecţiuni musculo-scheletice.

Publică un comentariu

Comentariu