Pentru incalzirea locuintei, indiferent de tipul de sursa ales, cel mai important lucru este sa te informezi foarte bine, sa afli sfaturi si pareri, luand cea mai buna decizie pentru necesarul termic al locuintei tale. Daca pe lista ta sursa de incazlire este pe lemne, atunci ai de ales intre urmatoarele modele: termosemineu sau centrala pe lemne. Desi in prezent acesta intreabare numai este la fel de prezenta ca-n trecut, cand lemnul era principalul combustibil pentru semineu, ea mai este adresata in privinta cabanelor sau caselor de vacanta.

La ora actuala pe piata exista o multitudine de modele de surse de incalzire, si nu trebuie exlusa niciuna. Fiecare tip de sursa isi are locul ei pentru contextul pentru care a fost conceputa. Asa este si in privinta termosemineelor sau centralelor pe lemne.

Ambele modele avand acelasi principii de functionare, dar cu mici diferente, insa ambele au capacitatea de a incalzi intreaga locuinta, prin incalzirea apei din calorifere sau pardosea, avand functia de centrala termica. Ambele modele pot fi racordate la apa menajera producand apa cald, in paralel cu solarii alte variante de captare a energiei. Insa in acest articol dorim sa punem in parlel cele doua tipuri de surse termice, urmarind avantajele si dezavantajele fiecareia:

ASPECTUL

Foarte multi oameni pun mare pret pe designul interior, iar aspectul sursei de incalzire jucand un rol important. In cazul celor doua surse prezentate de noi, termosemineul din acest punct de vedere castiga, deoarece comparativ cu centrala pe lemne, acesta are si functie decorativa, pe langa functia de centrala. Si mai bine spus – ai semineu, dar ai si centrala termica, o imagine de poveste de care te poti bucura iarna zi de zi, admirand jocul focului si trosentul lemnelor.

 

CONFORTUL

Pentru omul modern din zilele noastre acest aspect este foarte important, astfel ca centrala pe lemne poate oferi mai multa comoditate, de ce? Pentru ca alimentarea nu se face din casa, deci nu se face mizerie si deranj! Insa in cazul unui termosemineu, daca vrei sa te bucuri de maximul de confort, atunci acesta ar trebui amplasat cat mai aproape de o usa exterioara, iar lemnele stivuite sa fie cat mai aprope si la indemana – si astfel, confortul utilizarii va fi unul ridicat, iar efortul cu alimentarea va fi unul minim!

AMPLASARE

Termosemineul poate fi amplasat in locuinta in orice loc la vedere – living, dormitor, hol, birou, etc; insa in cazul unei centrale pe lemne este necesara amplasarea ei intr-o camera speciala (tehnica). Iar acest tip de camera tehnica de multe ori trebuie gandita inca din faza de proiect, daca nu, ar putea fi foarte dificila transformarea locuintei in aces sens ulterior. Un termosemineu ar putea sa fie alegerea cea mai inteleapta pentru o casa de vacanta sau o cabana, dar pentru o locuinta unde stai zilinic si ai nevoie implicit de caldura in fiecare zi, alegerea unui dispozitiv trebuie gandita foarte bine.

PUTEREA

Atunci cand vine vorba despre puterea celor doua surse de incalzire, trebuie stiut ca termo semineuri pe lemne sunt limitate ca putere, iar cele mai mari ca si putere ajungand la 35kw, adica pot incalzi maximum 300 mp, daca locuinta este bine izolata, si astfel are pierderi foarte mici de caldura. In schimb, centralele pe lemne, pot ajunge in regim casnic, pana la 100kw, iar in regim industrial peste aceasta valoare, fiind ideale pentru pensiuni, hoteluri, etc.

PERDERILE DE CALDURA

Si acesta privinta, tinand cont de spatiile de amplasare a celor doua surse termice, in cazul termosemineelor nu vor exista pierderi de caldura, deoarece toate caldura ramane in locuinta, fiind eliberata prin intermediul grilelor de aerisire sau prin sticla. Insa la centrale pe lemne, surplusul de caldura este pierdut, deoarece ramane in camera tehnica, fara a putea sa fie fructificat pentru incalzirea casei. In concluzie, chiar daca la centrala pe lemne transferul este mai bun, in apa si pierderi minime in incaperea unde este pozitionata, la termosemineu “pierderea” este in locuinta, deci in beneficiul proprietarului, nu in gradina andreea marin, terasa sau afara!

ALIMENTAREA

Alimentarea surselor de caldura, difera, la un termosemineu alimentarea se face mai des decat la o centrala pe lemne, deoarece la incinta nu este la fel de voluminoasa, iar lemnele trebuie taiate mai mici. Acest aspect poate reprezenta un dezavantaj pentru un termosemineu, insa pentru a te bucura de un confort asemanator cu cel oferit de centrala pe lemne si sa folosesti termosemineul ca sursa principala de incalzire a locuintei, situatia nu e chiar asa dificila, intrucat acesta poate fi echipat cu puffer de acumulare. Ce functioneaza precum o baterie, care acumuleaza energie ziua, care este oferita in timpul noptii sub forma de caldura, evitand astfel realimentarea cu lemne (ca la un gratar carbuni). Mai poate fi inca o varianta, acea de ati instala termosemineul in paralel cu alta sursa automatizata de incalzire care sa porneaca atunci cand nu e nimeni disponibil. O alta alternativa buna ar fi termosemineul pe peleti care are o autonomie de pana la 20h, chiar mare si decat a unei centrale pe lemne. Dar si termosemineul pe peleti vine cu avantajele si dezavantajele sale!

PRETUL

Atat la termosmeineu cat si la centrala pe lemne, costul de instalare si punere in functiune, nu difera! Deoarece ambele au nevoie practic de aceleasi elemente si piese de instalatie, dar diferenta de pret apare la termosemineu cand vine vorba de finisarea si imbracarea acestuia. Insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca in cazul unei centrale pe lemne este necesara camera tehnica, lucru ce nu trebuie neglijat, implica bani, timp, configuratie din spatiul casei. Si astfel putem observa ca pretul este echilibrat intre cele doua variante. Daca ai in plan montajul unui semineu clasic pentru design si ambianta oferita, pe langa centrală pe lemne, atunci costurile se vor dubla cel putin!

Tine cont ca un termosemineu are atat de functie de semineu constanta, adica functie estetica, dar si functie de centrala, fiind un avantaj enorm!

TIMPUL DE PORNIRE

In privinta acestui aspect, termosemineul pe lemne va radia caldura imediat dupa aprinderea focului in incinta, si spatiul unde este amplasat se va incalzi rapid. In cazul centralei pe lemne, intervalul de timp de incalzire este mai mare, pentru ca trebuie sa se produca integral circuitul acesteia. De aceea, un termosemineu poate fi alegerea ideala pentru proprietarii de cabane sau case de vacanta, unde se locuieste neregulat.

COMBUSTIBIL FOLOSIT

Ambele surse de caldura functioneaza cu acelasi tip de combustibil, si anume lemnul si au nevoie de acelasi cos fum brasov. Trebuie alimentate cu lemn uscat, avand o umiditate sub 20%, de esenta tare, sub forma de bustean. De aceea noi iti recomandam sa folosesti cele mai bune lemne pentru foc! Iar daca acesta regula nu se respecta, nici randamentul nu va fi unul pe masura, si in timp pot aparea probleme de functionalitate sau componente ce trebuie schimbate. Iata care sunt abaterile de la regula: rasinoasa, deseuri lemnoase, bucati de pal melaminat, rumegusuri, si orice alt lucru care nu este lemn uscat.

In final, noi va sfatuim sa tineti cont de toate sursele de încălzire pe lemne, pentru ca la sfarsit sa alegeti cea mai buna si potrivita sursa de caldura potrivita locuintei si nevoilor familiei.

Trebuie sa tineti cont ca intre un termosemineu si o centrala pe lemne exista diferente la nivele de calitate, diferite valori de eficienta, durabilitate si randament – fara sa existe diferente foarte mari intre acestea, deoarece tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani.

Daca aveti nevoie de mai multe sfaturi si pareri in domeniul termic, Pefoc.ro va sta la dispozitie, oferindu-va consultanta gratuita, pentru ca tu sa alegi cea mai buna sursa termica pentru locuinta ta!

Publică un comentariu

Comentariu