un fenomen astronomic rar: luna roz va putea fi admirată și în românia

Luna Roz își face apariția pe cerul României

Un spectacol astronomic inedit este așteptat să încânte privirile românilor în noaptea de sâmbătă spre duminică, 13 aprilie, când luna plină, cunoscută popular ca "Luna Roz", va fi vizibilă în toată țara. Faza de lună plină va putea fi observată începând cu lăsarea serii, iar momentul maxim va fi atins la ora 03:22, ora României.

Originea denumirii "Luna Roz"

Contrar așteptărilor, Luna nu va căpăta o nuanță rozalie acest weekend. Numele său provine din tradițiile amerindienilor care au asociat luna plină din aprilie cu înflorirea unei flori de primăvară, Phlox subulata, cunoscută pentru culorile sale roz caracteristice.

Fenomenul de microlună

Ce face ca Luna Roz din acest an să fie cu adevărat specială este faptul că reprezintă cea mai mică lună plină a anului, un fenomen denumit "microlună". În această perioadă, satelitul natural al Pământului se află la apogeu, adică la cea mai mare distanță de planeta noastră, apărând astfel mai mică și mai puțin strălucitoare. Diferența de mărime și luminozitate este totuși subtilă și dificil de sesizat cu ochiul liber, conform Digi24.

Importanța Lunii Roz

Luna Roz nu este doar un simplu spectacol pentru ochi, ci marchează și mijlocul ciclului lunar din aprilie. Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" anunță că Luna plină din aprilie poartă și alte nume tradiționale ca "Luna Ierbii care Răsare", "Luna Ouălor" sau "Luna Peștelui". Fiecare dintre aceste denumiri reflectă legătura cu natura renăscută și activitățile caracteristice primăverii.

Astfel, cerul ne invită să ne îndreptăm privirile spre el în acest weekend, pentru a ne bucura de frumusețea și semnificația Lunii Roz.

Publică un comentariu

Comentariu