Consilierii locali au votat, în ședința extraordinară de marți, completarea proiectului Variantei Ocolitoare a Mediașului și a indicatorilor tehnico-economici. Centura va costa peste un miliard de lei și va avea o lungime de peste 8,7 kilometri. Traseul va cuprinde pasaje, poduri, viaducte, pasarele, o intersecție giratoriu suspendată, două noduri rutiere și un sens giratoriu la nivel.
Documentația tehnică a variantei ocolitoare a municipiului Mediaș a fost recent analizată în cadrul ședinței Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fiind solicitate o serie de completări tehnice. Astfel, consilierii locali medieșeni, întruniți în ședință extraordinară de îndată, au aprobat marți, 5 septembrie 2023, completarea proiectului la faza Actualizare Studiul de fezabilitate (actualizat prin HCL nr. 171/2023), a indicatorilor tehnico-economici și a Devizului General pentru obiectivul de investiții „Varianta ocolitoare a orașului Mediaș, pe DN 14“.
Obiectivul proiectului este decongestionarea traficului în municipiul Mediaș, precum și reducerea timpilor de călătorie. Traseul variantei de ocolire a municipiului Mediaș are o lungime liniară de 8769,49 metri, și va cuprinde pasaje, poduri, viaducte, pasarele, o intersecție giratorie suspendată, două noduri rutiere și o intersecție giratorie la nivel.
Întregul traseu al variantei ocolitoare începe din drumul național DN 14 din sensul giratoriu existent, traversează calea ferată CF 300 și strada Rora Mare, ocolește stația de epurare ape uzate a orașului peste canalul Ighiș și râul Târnava Mare. În continuare, traversează strada Titus Andronic și aleea pietonală din cartierul Gura Câmpului, intersectându-se cu DN 14A (strada Baznei) printr-o girație suspendată, după care urmează cursul râului Târnava Mare, traversat cu pod la km 6+140. Urmează apoi traversarea căii ferate CF300 și se intersectează cu drumul DN 14, la intersecție cu drumul Buzdului.
Valoarea totală a întregului obiectiv de investiții este de 1.152.221.436,15 lei.