Luni, 24 ianuarie aniversăm 163 de ani de la unirea Moldovei și Țării Românești prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate.

„Mica unire”, așa cum mai este numit acest eveniment, a insemnat nașterea statului român modern, nucleul in jurul căruia toate teritoriile locuite de români se vor uni pentru a se indeplini visul de veacuri al acestora, România Mare.

In acest an 2022 aniversarea unirii Principatelor s-a bucurat de un proiect educațional inedit, intitulat „Unirea Principatelor in percepția tinerei generații”. Este vorba de un proiect realizat de Primăria municipiului Mediaș prin Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG, și de Liceul Teoretic Axente Sever.

Unitatea noastră de invățământ a fost reprezentată de doamna director Anamaria Agîrbiceanu și de domnul profesor Mihai Chiriac, iar din partea primăriei municipiului Mediaș a participat domnul muzeograf Viorel Ștef. Proiectul s-a desfășurat vineri 21 ianuarie, și a debutat cu o prezentare a contextului istoric in care s-a realizat unirea Principatelor, realizată de domnul profesor Mihai Chiriac.

Ulterior elevii clasei a XI-a Științe Sociale și-au pus in valoare atât cunoștințele legate de „Mica Unire” cât și opiniile personale referitoare la momentul 24 ianuarie 1859 și la evoluția ulterioară a statului român.

„Unirea Principatelor in percepția tinerei generații” s-a dovedit un proiect educațional de succes care a reușit implicarea liceenilor noștri in conștientizarea unor evenimente esențiale din istoria neamului românesc, așa cum a fost și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate in 1859.

Publică un comentariu

Comentariu