Grădina Zoologică din Târgu Mureş a devenit, ieri, gazda unei viţe din rasa Mocăniţa, o specie de vaci care era răspândită în zonele muntoase ale României, dar care a dispărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Această rasă montană se caracterizează prin talia sa mică și o culoare galbenă, brunie și plumburie. Aceste bovine produc, în medie, 1500 de litri de lapte de o calitate excepțională, având cel mai ridicat procent de grăsime (până 4,5%) dintre toate rasele românești de taurine.

Originea rasei „Mocănița” este încă un subiect de dezbatere. Unii specialiști români susțin că aceasta aparține tipului brachicer, în timp ce alții cred că rasa are o origine primigenă, adaptată la condițiile pedoclimatice specifice regiunii montane.

În istorie, rasa „Mocănița” era răspândită pe larg, fiind prezente în zonele muntoase ale întregii țări. Din păcate, datorită încrucișărilor cu rasele Schwyz și Pinzgau începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rasa a dispărut treptat.

Această rasă de bovine, extrem de rezistentă la condițiile aspre și capriciile vremii, este considerată primitivă și prezintă aptitudini universale în producție (muncă, lapte, carne). Boii sunt rezistenți și bine adaptați terenului accidentat al munților, fiind folosiți și în activitățile forestiere.

Unicul exemplar al rasei prezentat într-o grădină zoologică din țară se află la Târgu Mureș. Grădina Zoologică din Târgu Mureș are ca obiectiv salvarea și reîntroducerea acestei specii și participă activ la acest demers, având în vedere crearea unui nucleu de reproducție. Spre bucuria tuturor, exemplarul nostru a fătat o vițică sănătoasă, care poate fi vizitată de către public. I-am dat numele de Speranța, cu gândul că și ea va contribui la salvarea acestei specii tradiționale și autohtone.” au transmis reprezentanții Grădinei Zoologice din Târgu-Mureș.

Publică un comentariu

Comentariu