Adaugă un subtitlu - 1

Pokerul cu 5 cărți, cunoscut și sub denumirea de jocul clasic, a apărut înaintea Texas Hold’em. În prezent, nu mai este atât de popular, având în vedere că norocul influențează mai mult rezultatul. Texas Hold’em, în schimb, este un joc de abilități în care poți controla mai mult desfășurarea.

Texas Hold’em și Omaha sunt în prezent cele mai populare versiuni ale jocului de poker, în timp ce jocul clasic cu 5 cărți a rămas cumva dat uitării. El a pus însă bazele a ceea ce este pokerul în zilele noastre și a reprezentat o sursă de relaxare pentru mulți oameni, inclusiv pentru combatanții implicați în Războiul Civil din SUA.

La pokerul clasic pot participa de la 2 la 6 jucători. În funcție de numărul de participanți, atâtea cărți se împart din pachetul de 52 de cărți, în așa fel încât fiecare să aibă între 5 și 8 cărți. Cărțile sunt amestecate de dealer, iar apoi îi sunt oferite jucătorului din stânga (butonul) pentru a le tăia. Apoi se oferă prima carte celui din dreapta și așa mai departe, în sensul acelor de ceasornic, una câte una.

Cărțile sunt împărțite cu fața în jos, iar jucătorii au două soluții pentru a efectua primele pariuri: înainte (ante) sau după ce primesc cărțile. Fiecare jucător primește câte 5 cărți și poate schimba până la 3 cărți sau niciuna. El are posibilitatea să dea call, să pluseze ori să renunțe la mână.

Formatul la Texas Hold’em

În Texas Hold’em, numărul jucătorilor poate ajunge până la 9 sau 10. Se folosește același pachet cu 52 de cărți, acțiunile sunt aceleași, însă există o mare diferență.

În fiecare mână, jucătorii primesc câte 2 cărți din pachet, cu fața în jos. Apoi, pe masă vor fi afișate până la 5 cărți comune: mai întâi 3 (flop) și apoi câte una (turn și river).

Rundele de pariere se petrec în 4 episoade: prima rundă este preflop (după primirea celor 2 cărți personale), a doua este pe flop (după dezvăluirea primelor 3 cărți comune), a treia este pe turn și a patra la apariția ultimei cărți comune – river.

Diferența față de pokerul clasic este că jucătorii nu pot schimba nicio carte. Ei trebuie să formeze cea mai bună combinație de 5 cărți din cele disponibile (2 proprii și 5 comune). Nu este obligatoriu să se folosească vreo carte din mână în realizarea combinației.

Diferențele majore explicate:

  • Cărți comune – Ele sunt disponibile doar la Texas Hold’em. La pokerul clasic cu 5 cărți nu sunt prezente. În schimb, la pokerul clasic fiecare jucător poate vedea până la 8 cărți.
  • Cât contează norocul? – În pokerul clasic, norocul influențează destul de mult rezultatul final. Trebuie să intuiești ce ar putea să urmeze pentru a avea o mână solidă. În schimb, la Texas Hold’em contează mai mult abilitățile tale.
  • Rundele de pariere – La pokerul clasic cu 5 cărți sunt doar 2 runde de pariere (în cele mai multe cazuri), în timp ce la Texas Hold’em sunt până la 4 runde (pre-flop, flop, turn și river).
  • Ierarhia mâinilor – Este aceeași în ambele variante.
  • Blufuri – Șansele de bluf sunt ceva mai mari în varianta clasică a jocului față de Texas Hold’em. Cu experiență și atenție poți realiza însă blufuri și în Texas Hold’em.
  • Termeni – În pokerul clasic există și termeni pe care s-ar putea să nu îi știi precum NV / Strada (pariuri fără să vezi cărțile) ori Parol (ești de acord să foldeze toată lumea și potul să se reporteze).

Concluzie

Pokerul clasic este mai ușor de jucat și de înțeles, în special pentru începători. În schimb, Texas Hold’em este varianta pe care să o alegi dacă îți dorești un joc mult mai spectaculos și în care abilitățile tale contează mai mult. Vei găsi Texas Hold’em pe toate platformele de online poker având în vedere că este cea mai populară versiune a jocului. Îl poți încerca într-un mediu responsabil, cu mize accesibile tuturor, pornind de la turnee freeroll.

Pe măsură ce au apărut dezvoltările tehnologice, și Texas Hold’em a generat variante mai rapide, în așa fel încât să nu existe prea multe timpi morți. Fără niciun dubiu, dacă îți dorești să controlezi mai bine jocul, alegerea ta ar trebui să fie Texas Hold’em. Este și versiunea mai distractivă, având în vedere că pune mare accent și pe socializare.

Publică un comentariu

Comentariu