Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi alături de Primăria orașului Dumbrăveni, Muzeul Național Brukenthal și Liceul Timotei Cipariu din Dumbrăveni organizează sâmbătă, 17 noiembrie 2018, o serie de evenimente dedicate pictorului Octavian Smigelschi în localitatea Dumbrăveni.

Seria evenimentelor intitulate sugestiv” Octavian Smigelschi promotor al unității și al artei naționale” vor debuta sâmbătă 17 noiembrie 2018 la ora 15:00 în fața Liceului Timotei Cipariu din localitate unde va fi dezvelită o placă memorială iar apoi la ora 15:30 de vernisajul expoziției de artă monumentală în Catedrala Armenească.

Ziua va fi încheiată cu un concert extraordinar de muzică populară și patriotică, intitulat Tinerețe susținut de artistă Oana Bozga Pintea alături de dansatori ai Ansamblului folcloric Cindrelul Junii Sibiului în Casa de cultură a orașului Dumbrăveni.

Domnul dr. Alexandru Constantin Chituță, președintele Asociației culturale Octavian Smigelschi și organizatorul evenimentelor, ne-a declarant:
”La începutul acestui an cu o importanță deosebită – 100 de ani de la împlinirea Marii Uniri, Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi având sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale a început încă din luna ianuarie seria evenimentelor dedicate artistului roman Octavian Smigelschi. Astfel că în cadrul programului de restituire a creației artistului, am dorit cu ardoare ca să organizăm și o serie de evenimente cultural-artistice dedicate pictorului Octavian Smgelschi în orașul Dumbrăveni, localitatea în care în perioada 1892-1911 a fost profesor de desen. Ne bucurăm că iată vom marca prezența artistului la Dumbrăveni prin amplasarea unei plăci memoriale de marmură iar apoi prin vernisarea unei expoziții monumentale și a unui concert extraordinar. Dorim ca prin aceste evenimente să promovăm personalitățile culturale importante ale țării noastre care și-au adus un aport însemnat în construirea și realizarea României.”

Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvănean de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contribuţii excepţionale în pictura religioasă şi o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al oraşului Sibiu, Smigelschi şi-a desăvârşit pregătirea artistică la Şcoala de desen de la Budapesta iar apoi şi-a cizelat maniera prin numeroase călătorii de studii la Munchen, Viena, Dresda, Berlin, Veneţia, Ravena, Florenţa şi Roma. Este o perioadă densă de acumulări artistice, comparaţii, sublimări şi căutări de drumuri noi. Privit din această perspectivă, procesul de modelare spirituală a pictorului are puternice conotaţii şi interferenţe europene, fiind un adevărat model de inter-culturalitate.

Opera lui Octavian Smigelschi cuprinde un număr mare de lucrări ce acoperă toate genurile, de la portrete, peisaje, subiecte româneşti de la ţară, compoziţii simboliste, figuri animaliere, până la studii de costume şi draperii, şi chiar statuete din argilă, un fel de bozetii, utilizate în studiul costumului şi al drapajului. Dar capitolul ce l-a consacrat definitiv a fost pictura monumentală religioasă.

Pictura din catedrala mitropolitană din Sibiu, opera de căpătâi a pictorului, are un pronunţat caracter monumental. Personajele şi compoziţiile respiră o atmosferă de solemnitate, atitudinea lor vie şi caldă inspirând sentimentul păcii interioare.

Prin opera sa, în care a sintetizat spiritul apusean cu cel răsăritean Smigelschi a creat la Sibiu un stil propriu numit neobizantin.

Dispariţia timpurie, la doar 46 de ani, a împiedicat desăvârşirea potenţialului creator al artistului român. De altfel, activitatea desfăşurată în cea mai mare parte în mediul provincial, marginal atât faţă de Budapesta cât şi faţă de Bucureşti, îi limitase şi până atunci afirmarea.

Expoziţia „Octavian Smigeslchi (1866-1912) promotor al unității și al artei naționale” reuneşte pentru prima dată la Dumbrăveni cartoanele monumentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903 compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment excepţional inedit pentru publicul din ţara noastră.

Publică un comentariu

Comentariu