Prezenta focului in case inca din timpuri stravechi a reunit familia, a adus caldura si o ambianta placuta. Pe langa caldura, troznetul lemnului si imaginea de poveste, semineul/soba adauga si un plus de design si eleganta locuintei. Insa pentru a ne bucura de toate acestea trebuie sa stim cateva lucruri importante, precum: Cum stim care e cea mai buna modalitate pentru aprinderea focului in semineu? Cum se face focul in soba? Ce tip de lemn folosim? Cum se aseaza combustibilului in focar?
In acest articol dorim sa iti prezentam rapsunsuri succinte, insa foarte importante, la toate intrebarile de mai sus, pentru ca la final tu sa te bucuri de aprinderea unu foc corect.
Utilizeaza întotdeauna lemnul potrivit!
Atunci cand vorbim despre lemnul ideal, trebuie sa stim ca acesta trebuie sa aiba un nivel de umiditate sub 20%. Umiditatea crescuta poate cauza probleme de functionalitate dispozitivului termic, dar si afumarea sticlei semineului/sobei sau favorizarea depunerilor de funingine pe cosul de fum.
Focarul trebuie alimentat doar cu lemn de esenta tare, cu o putere calorica ridicata. Tipul de lemn cel mai potrivit pentru ardere este: stejarul, fagul si carpenul.
In plus, sa nu uiti ca depozitarea lemnului pentru ardere se face minim cu 2 ani inainte, indiferent de tipul de lemn. Acesta trebuie asezat in spatii acoperite si ventilate.
Utilizeaza metoda aprinderii de sus!
In trecut, pe vremea bunicilor nostri se aprindea focul asa cum se stia din timpuri îndepărtate: aschii jos si butucii deasupra. Insa lucrurile stau exact pe dos! Deoarece se aseaza mai intai straturile de lemn la baza, apoi aschiile mici peste bucatile mari, iar aprinzatoarele deasupra! Folosind aceasta metoda ajuti la incalzirea mai rapida a focarului, si favorizeaza o ardere corecta a lemnului.
Folosind acesta metoda corecta, semineu va porni mai repede, va emite mai putine gaze de evacuare in timpul functionarii, si o sa fie mai prietenos cu mediul inconjurator, dar si cu sanatatea familiei tale!
Nu arde reziduri, gunoaie sau materiale de constructii!
Folosind astfel de materiale atat de daunatoare, in timp interiorul focarului va avea probleme grave de functionalitate, si-n plus folosind astfel de metode acestea vor duce la pierderea garantiei. Pe langa toate acestea si familia ta poate avea de suferit in privinta sanatatii, dar si buzunarul tau o sa fie afectat!
Daca se foloseste tipul de lemn de rasinoase, acesta ajunge intr-un termen foarte scurt pana la 1100 grade, fata de 650 grade cat ajunge lemnul de esenta tare, iar un focar obisnuit este certificat la maxim 800 grade. Din acest motiv focarul este suprasolicitat din punct de vedere termic, motiv pentru care pot aparea mirosuri de arsura, iar durata de viata si functionalitatea optima a dispozitivului o sa fie redusa considerabil!
Nu supraincalzi semineul!
Este foarte important sa se respecte intodeauna cantitatea de lemn recomandata de producatorul de semineu aradsau soba, pentru atingerea normala a acestuia. Si anume: o alimentare de lemn nu trebuie sa deapaseasca o treime din volumul camerei de ardere.
Cum poti stii ca respecti cantitatea de lemn recomandata de producator? In medie un aproximativ un kg de lemn genereaza circa 3kw de putere calorica. Pentru a afla acest lucru este necesar sa calculezi corect greutatea sarcinii si sa inmultesti puterea nominala a focarului cu 3 si astfel, cunoscand puterea maxima admisa a focarului (din fisa produsului), vei evita astfel depasirea limitei calorice superioare!
Aseaza corect lemnele in focar!
Lemnul folosit pentru ardere trebuie sa aiba dimensiuni potrivite, nici foarte mici, nici prea mari, pentru a putea fi asezat optim in focar, in functie de capacitatea acestuia. In plus, lemnele trebuie centrate cat mai in centrul focarului. Daca acestea sunt pozitionate vertical, acestea pot cadea pe sticla porvocand fisuri sau in situatia in care ar fi incarcari cu lemne de dimesniuni mai mari la inchiderea usii, sticla poate fi atinsa si poate crapa.
Foarte important! – este necesara pastrarea distantei de 5 cm fata de peretii laterali, la incarcarea cu combustibil. Daca lemnele din incinta focarului ard pe suprafata sticlei, acest tip de exploatare poate duce la o afumare excesiva a acesteia.
Alte sfaturi:
- Pentru o ardere curata si completa a lemnelor este necesara o curatare regulata a focarului de cenusa, aprox. La 2-3 arderi in functie de calitatea si esenta lemnelor.
- Este necesara curatarea si verificarea hornului de fum, a semineului/sobei si a canalului de evacuare de catre personal specializat, regulat.
- Se evita alimentarea focarului cu lemne ce prezinta solventi pe ele, precum uleiuri, vopsele, lacuri sau care contin diverse obiective: cuie, capse, etc.
- Introducerea lemnelor se va face cu grija in functie de incinta focarului
Pentru orice informatii sau sfaturi cu privire la modul de aprindere al focului, modul cum se pregateste focul pentru sobele tip godin, seminee pe lemne sau alte produse din domeniul termic: materiale termorezistente, accesorii, saltea fibra ceramica, echipa PEFOC.RO iti ofera consultanta gratuita pentru orice intrebare sau nelamurire.