Aproximativ trei milioane de elevi din România încep luni un nou an școlar, marcând modificări semnificative în regulament și structura examenelor. Schimbările includ interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor, introducerea sălilor de detenție pentru elevii care deranjează cursurile și reducerea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate. Calendarul examenelor, atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat, a fost programat mai devreme decât în anii anteriori.

Un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research reflectă percepțiile românilor privind sistemul educațional. Doar 34% dintre respondenți consideră că învățământul tradițional pregătește copiii pentru viață, opinie mai frecventă în mediul rural (39%) comparativ cu urbanul (32%). În privința investiției în educația copiilor, 56% dintre părinții cu copii sub 18 ani sunt dispuși să plătească pentru oportunități de studiu în domenii de interes.

Principalele motive pentru transferul copiilor la alte unități de învățământ sunt calitatea educației (38%), mutarea domiciliului (24%) și conflictele cu profesorii (17%). În plus, 71% dintre respondenți au remarcat dificultăți în găsirea unui loc de muncă pentru tinerii absolvenți, cauzate de lipsa experienței și cerințe prea ridicate ale angajatorilor. Recomandările specialiștilor includ îmbunătățirea colaborării între școli și angajatori, orientarea tinerilor către domenii de studiu cerute pe piața muncii.

Publică un comentariu

Comentariu